منابع طبیعی چیست؟ قسمت اول
منابع طبیعی چیست؟
به طور کلی منابع طبیعی به پدیده هایی گفته می شود که در کره زمین وجود داشته و انسان در ایجاد آن هیچ گونه دخالتی نداشته است. این منابع را به دو دسته تقسیم می نمایند.
۱- منابع طبیعی تجدید ناشونده
منابع طبیعی تجدید ناشونده منابعی هستد که خداوند در دسترس انسان ها قرار داده تا از آن استفاده کند، این منابع هر قدر هم زیاد باشند، اگر از آن ها برداشت شود، کاهش یافته و روزی به پایان خواهند رسید و قابل تجدید هم نخواهند بود. مانند معادن نفت و گاز و … که به علت اتمام پذیری به منابع طبیعی تجدید ناشونده معروف شده اند.
۲- منابع طبیعی تجدید شونده
این منابع نیز از نعمت های بزرگ الهی می باشند که در طبیعت وجود داشته و در صورت استفاده صحیح و بهره برداری درست هیچ گاه به اتمام نخواهند رسید مثل: آب، هوا و گیاهان سبز (جنگلها و مراتع)
از مهمترین منابع طبیعی تجدید شونده، گیاهان موجود در جنگل ها و مراتع است که اگر مورد بی مهری انسان قرار نگیرند و انسان ها زمینه تضعیف و یا نابودی آن ها را فراهم نکنند، هیچ گاه به اتمام نمی رسند. گیاهان سبز جزء بزرگترین موجودات زنده کره زمین می باشند و با قدرت زادآوری و تکثیری که دارند اگر درست بهره برداری شوند توسعه اقتصادی جامعه را به ارمغان خواهند آورد. گیاهان سبز کم و بیش در تمام نقاط زمین پراکنده اند و تراکم آن ها به تناسب شرایط اقلیمی (از قبیل دما، بارندگی و …) نوع خاک و شرایط جغرافیایی متفاوت است.
در مناطقی که شرایط رشد برای این گیاهان مهیا بوده و به صورت درختان و درختچه های متراکم خودنمایی نمایند این مناطق را (جنگل) می نامند.
محل هایی که به شکل بوته ها و علف های متنوع یک ساله و چند ساله با گل های رنگارنگ جلوه گری نمایند مرتع محسوب می شوند.
مناطقی که در طول شبانه روز دارای نوسانات دمایی زیاد، تبخیر و تعرق بیشتر، بارندگی کمتر و گیاهان مقاومتر باشند بیابان نام دارند.
اهیمت و فواید منابع طبیعی تجدید شونده (جنگل ها و مراتع)
جنگل ها و مراتع از مهمترین و با ارزشترین منابع طبیعی بوده و نقش اساسی در تأمین نیازمندی های انسان (اکسیژن، آب، مواد غذایی، دارویی و …) دارند.
تا چند دهه قبل ارزش این منابع طبیعی تجدید شونده با معیار منافع آنی و کوتاه مدت سنجیده می شد در صورتی که با بروز مشکلات و معضلاتی درباره وضعیت محیط زیست مانند گرم شدن کره زمین، وجود سیلاب های مخرب و … تغییراتی در ارزشگذاری منابع طبیعی تجدید شونده به وجود آمد.
Comments
Post a Comment